Deelnemer Kim aan het woord

11-04-2019 | 11:19

Kim Jacobs (35) is een van de deelnemers die zich heeft opgegeven voor The Hike 2019. Ze werkt sinds anderhalf jaar als ambulant begeleidster in de psychiatrie. Hiervoor bezoekt ze mensen in hun woonplek of eigen huis, om ze te helpen met datgene waar ze moeite mee hebben. Dat kan iets zijn op huishoudelijk gebied, op sociaal gebied, maar ook bijvoorbeeld een luisterend oor bieden, mee naar afspraken gaan en meer. 

Hoe het balletje begon te rollen

Hiervoor heeft ze jarenlang in de gehandicaptenzorg gewerkt. Ook heeft ze verschillende soorten vrijwilligerswerk gedaan. Kim: "Zo heb ik ooit spontaan kerstpakketten voor de voedselbank gemaakt, omdat ik het zonde vond wat er door winkels allemaal weg werd gedaan als ‘oude collectie’. Dat besloot ik in te gaan zamelen en dat mondde uiteindelijk uit in het feit dat ik voor alle gezinnen die binnen onze gemeente van de voedselbank afhankelijk waren een zo persoonlijk mogelijk kerstpakket maakte. En zo ging het nu eigenlijk ook een beetje. Ik zag op de tv een reclamespotje van SOS Kinderdorpen. Dit goede doel draag ik een warm hart toe, dus ik ging een kijkje nemen op hun site. Daar zag ik een oproepje voor The Hike 2019 in Ghana staan. Dit was op een vrijdagavond en de maandag daarop heb ik me meteen aangemeld. Soms moet je niet te lang over dingen nadenken en gewoon doen!". 

Niet vies van wat avontuur

Kim is al vaker in Afrika geweest, in de zuidelijke landen, Tunesië en Marokko, maar Ghana is een nieuw avontuur voor haar. Kim: "Ik ben wel in voor wat avontuur. Ik heb die prikkels nodig om naartoe te leven. Dus voor mij kwam dat nu mooi samen: iets voor een ander doen, maar ook een geweldige nieuwe ervaring opdoen in een vreemd land, want dat is wel wat ik ervan verwacht. We gaan natuurlijk straks met een hoop deelnemers, 50 Nederlands en 50 Ghanese wandelaars, The hike uitvoeren. Ik heb me wel alleen opgegeven en zal de dagen daarvoor en daarna dus waarschijnlijk zelfstandig doorbrengen. Dat is ook iets wat ik nog nooit heb gedaan, dus super spannend voor me! En dan natuurlijk nog het hiken zelf. Ik ben wel een wandelaar, maar dan moet je meer aan een kilometer of 10 denken. Dus daar ligt ook een mooi doel in om naartoe te trainen". 

De stoute schoenen aantrekken

Tja, en dan ben je aangemeld, maar daar staat ook wat tegenover. De bedoeling is dat iedere deelnemer minimaal € 1500,- inzamelt voor SOS Kinderdorpen in Ghana. Van dat geld kan een kind een jaar lang worden ondersteund. Kim: "Dat bedrag leek me vooraf ontzettend hoog. Al is het natuurlijk niks als je bedenkt wat er allemaal van kan worden betaald van dat geld. Ik heb mijn actie eerst bekend gemaakt op Facebook, maar ik dacht, ik ga toch maar de stoute schoenen aantrekken en ik heb veel mensen een persoonlijk berichtje via de app gestuurd. En toen begonnen de donaties binnen te stromen! En nu, 3 weken later, heb ik het minimale streefbedrag van € 1500,- al binnen gehaald! Zelfs mijn dochters van 9 en 7 hebben beide € 5,- van hun zakgeld gedoneerd! Ze vinden het erg jammer dat ze dan geen vakantie hebben, anders waren ze zeker meegegaan om me aan te moedigen en het liefst nog mee gaan lopen.

Maar er komt meer…

Kim’s ouders moesten even slikken: hun dochter alleen naar Ghana?! Maar, net als haar man en dochters, waren ook zij al snel om en enthousiast over de actie. Via de familie-app werd de boodschap doorgestuurd naar ooms, tante’s en collega’s. Kim: "En toen zag ik ineens een naam tussen mijn donaties staan van iemand die ik niet kende. Bleek dat een collega van mijn moeders nieuwe werk te zijn. Hoe leuk! Ik heb haar gemaild om haar te bedanken, en ze mailde enthousiast terug dat zo sowieso donateur gaat worden en dat ze over een aantal jaar misschien zelf ook wel mee wil lopen voor SOS Kinderdorpen. Kijk, daar krijg ik dan helemaal positieve energie van!". 

"Ook mijn man denkt enthousiast mee. Hij werkt bij een bakkerij en heeft daar een poster opgehangen en een spaarpot neergezet om geld onder zijn collega’s in te zamelen. En ook mag hij van zijn baas een actie bedenken, waarvan een deel van de opbrengt aan mijn actie geschonken zal worden. Zelf heb ik de plaatselijke Jumbo benaderd, en in de maand mei mag ik daar een maand lang een emballagezuil neerzetten, om via die ingeleverde bonnetjes het bedrag nog verder te vergroten. En bij de sportschool mag ik ook een poster ophangen. Ook heb ik de basisschool van mijn kinderen benaderd of ze vanuit de school een actiedag willen organiseren. Ik hoop dat we ook nog via die weg dus nog inkomsten mogen ontvangen.

Al met al heb ik er enorm veel zin in en ik kan bijna niet wachten tot het november is!

Vind je het leuk om mijn voorbereidingen en avonturen te volgen? Dat kan via: www.facebook.com/Kiminactie. En wil je nog meer informatie of een donatie doen, dan kan dat via de volgende link: https://ghana.sosthehike.nl/actie/kim-jacobs".